Naar de navigatie Naar de inhoud

Gordelroos

Synoniem: herpes zoster

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

3 tips om een behandeling voor gordelroos te kiezen die bij u past

Geplaatst op 20 december 2016 door - 11260 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor gordelroos te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u gordelroos heeft en een specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts voor meer informatie over de verschillende behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeeld: Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
    Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

 

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past.

Print de kaart uit en neem ‘m mee naar uw arts.



Er zijn 6 reacties geplaatst

G. Wantzing | 23 januari 2022

Heb toen ik 28 jr was heftige gordelroos gehad (ben nu 64). Collega zijn vrouw was fysiotherapeut en adviseerde direct fysiotherapie. Gedaan. Ik kreeg elke dag soort vochtige sponsjes op de huid en daardoorheen werden heel voorzichtig kleine elektrische schokjes (?) opgevoerd tot pijngrens bereikt. Dit elke ochtend, ik meen 1 of 2 weken. Heeft mij zowel heel snel van de pijn en de gordelroos af geholpen. Later toen ik eind 40 was nog een keer gordelroos gekregen en direct zelfde behandeling gedaan. Huisarts kende behandeling niet. Kan het iedereen aanraden om zo snel mogelijk te gaan.

Dork de Waard | 18 oktober 2021

2 jaar geleden heeft een
kennis gordelroos gehad,
Mezereum tabletjes hebben de pijn heel goed geholpen, het is homeopathies en verkrijgbaar op internet of bij een
ouderwedse drogist.

Hans Glorius | 13 augustus 2021

Op 10 april pijn linkerkant borst beetje onder de arm. Moest om 11.30 u covid19 prik halen, gedaan dus. Pijn werd steeds erger zonder dat er iets te zien was. 14 april door huisarts doorgestuurd naar JBZ ziekenhuis, dacht aan hartfalen. Daar geconstateerd dat het gordelroos was. Sindsdien pijnstillers Tramadol, Gabapentine. In steeds hogere dosering. Helpt allemaal onvoldoende. Blijft pijnlijk. Wat kan er nog gedaan worden?

Gerard | 27 november 2020

ik heb nu 11 dagen gordelroos ,hevige pijn en blaasjes links op de ribben ,deze lopen door tot op de rug . op de huid adviseerde h arts Soducrem . iemand van thuiszorg was verbaasd ,en zei dat er betere zalf was ,maar toen ik vroeg welke dan ?, was haar antwoord ? .jeuk valt erg mee ,maar heb nu 80 paracetamol gebr ,en ben er vandaag mee gestopt .
denk dat 33 cl bier of 1 mondvol witte wijn voor mij beter is .

A. de Graef | 16 februari 2017

Heb zelf 7 jaar geleden gordelroos gehad (Herpes Zoster), omdat ik daarbij ook nog eens 3 kaakontstekingen heb gehad, heeft alles bij elkaar heel lang geduurd. Kaakontsteking en gordelroos hebben niet met elkaar te maken, maar wel grote invloed op herstel. Ik heb wel een lichte ongevoeligheid langs mijn neus en op mijn lip.
Ik gebruik sindsdien L-Lysine (een aminozuur dat het lichaam zelf niet aanmaakt).
Heb nooit meer last gehad; ik gebruik het dagelijks.

A. Hendriks-Post | 13 februari 2017

heb steeds erge pijn na 4 jaar gordelroos kan geen bh dragen


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders